Ansedel Erik Mikaelsson

1645?-1720

Född omkring 1645 i Hornön, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.
Död 1720-06.. i Hornön, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.
Erik Mikaelsson
Född omkring 1645 i Hornön, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.
Död 1720-06.. i Hornön, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.
F Mikael Eriksson.
Född 1610 i Hornön 3:1, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.
Död 1670-04-24 i Hornön 5:1, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.

   
 
   
 
M Katarina Larsdotter.
Född 1610 i Hornön, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.
Död 1696-02-16 i Hornön 5:1, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.

   
 
   
 

Levnadsbeskrivning

Född omkring 1645 i Hornön, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.
Död 1720-06.. i Hornön, Arnäs, Västernorrlands län, Sverige.
Begravd 1720-06-19.
Bonde från 1672 till 1710.
AG1690,28/8,§5
Gamle Per Olofsson i Hornön kärade till Per Olofssons söner Olof Persson och Erik Mikaelssons sönerOlof och Mikael i Hornön, att de avhänt honom i lättmynt 73 daler 10 öre, uti plåtar 45 daler och uti rundmynt 7 daler 20 öre, som gör 125 daler 30 öre kopparmynt begärde att de för sådan sin stöld måtte plikta.
Olof Persson förekallades och frågades huru gammal han var. Svarade tillika med fadern vara på 14deåret; liten till växt. Frågades huru han kommer till att taga penningar ifrån Per Olofsson? Svaradeatt han en gång talt med Erik Mikaels sonen Olof som sade för sig att gubben hade gömt penningar i halmlidret varför vi gingo dit och togo oss en 3 dalers plåt som vi gömde i skogen; litet därefter talte jag med Per Olofssons fosterson Anund Håkansson att vi skulle taga oss några penningar ifrån PerOlofsson, vilken viste mig varest Per Olofsson plägade gömma sin kistenyckel när han gick till kyrkan; nämligen under kläderna på bordet uti helgedagsstuvan som var förleden våras därest vi och hittanyckeln låste upp kistan och togo den gången 2 halva och 2 hela Christiner med 1 tolvöresstycke och 20 öre kopparmynt i gamla halvören vilket vi bytte oss emellan, uti vilka penningar Olof Erikssonblev lika delaktig. På tillfrågan när han där andra gången varit? Svarade han sig även en söndag varit i kistan medan folket var i kyrkan och tagit 5 tolvöresstycken och 5 öre gamla halvören och medanjag var inne stod Olof Eriksson på vakt. 3dje gången tog han 6 mark. Därefter sade han sig gått ditnågra gånger med Mikael Eriksson men minnes intet huru mycket de togo var gången.
Olof Persson frågades varest han gömde dessa penningar? Svarade sig fått till Per Persson i Burön att gömma 43 daler och 7 Christiner; vilka 7 Christiner och 3 daler Per Persson skulle hava för sitt omak. Det övriga sade han sig fått tillika med Mikael, nämligen 25 Christiner. Frågades huru mycket han skulle hava för omaket? Svarade att Nils skulle hava tolv därav och de övriga 13 skulle vi hava.Frågades om Per och Nils visste varest och huru de fått dessa penningar. Svarade ja att visade dem det. Frågades vad Nils och Per då sade? Svarade det vara farligt om det kommer opp. Frågades huru många plåtar de tagit ur halmlidret? Svarade att Olof Eriksson och jag togo dädan 6 tredalersplåtar; Och sedan hava de i åtskilliga gånger tagit till 4 tredalersplåtar som de även fått åt Nils och Per att gömma.
Frågades när Per Olofsson begynte sakna sina penningar? Svarade sist i slåttandan. Per Olofsson frågades om han fått sina penningar igen? Svarade ja, till det mesta. Frågades på vad sätt? Svarade attnär jag saknade penningarna visste jag intet vad jag skulle tänka, utan som min båtsman Nils Perssonkom till mig och skulle gästa, och hörde jag klagade mig om penningarna, reste han till Grundsunda,och var borta i 7 dagar fick jag misstanke påfödd; Och när jag en gång strax efter reste till sjössvar jag med det samma till andra rotelagaren i Burön där Nils hade sitt skrin ståendes, att fråga och rannsaka efter penningarna men när vi frestade på skrinet var det mycket lätt och sades mig av gårdsfolket att skrinet tillförende varit tyngre och att Nils nyss där varit, varmed jag reste hem, och när jag kom hem voro tolv riksdaler i Caroliner med 9 mark kopparmynt lagda på bordet som ingen sett när de kommo dit. Vilka penningar Olof Persson tillstod sig burit dit efter Nils Persson fått honom dem igen.
Olof Eriksson inkallades och tillstod sig varit med och tagit en 3 dalersplåt i halmlidret därest Anund Håkansson sagt sig penningarna lågo, en gång varit med och tagit 5 tolvöresstycken och fem eller6 mark halvören, flera gånger intet haft följe utan för sig själv tagit en 3 dalersplåt den han fått åt Per Persson i Burön att gömma, och skulle tillika interessera uti alla penningarna. På tillfrågan tillstodo sig gömt litet penningar i ett skrin under ladan, och en 3 dalersplåt och en 6 dalersplåt i skogen.
Erik Mikaelsson inkallades med sonen Mikael Eriksson och modern hustru Sara som frågades huru gamlasönerna Olof och Mikael äro? Svarade att Olof kommer åt helgemässa i femtonde året och Mikael i elfte året bägge små till växt Mikael frågades huru många gånger han varit med hos Per Olofsson och tagit penningar? Svarade 3 gånger, en gång 7 Caroliner och 14 treöres slantar som han fått åt Per Persson i Burön att gömma, när de kommo ur kyrkan på kyrkovallen.
Per Persson i Burön inkallades och på tillfrågan tillstod sig hava av alla 3 gossarna att gömma 61 daler 2 öre kopparmynt som han uppräknade på åtskilliga tider och av åtskilliga sorter emottagit; Bekände ock att de sade för sig att penningarna voro tagna hos Per Olofsson, och när talet begynte yppas om penningarna, fick han dem till gossarna igen samma penningar att hembära, varuti voro inräknade4 Caroliner som Olof Persson tagit hos Lars Mikaelsson i Hornön, det Olof Persson som stulit hade och Lars Mikaelsson sedan han inkallat vart på tillfrågan sade sig mistat. Per Persson över 20 år gammal.
Nils Persson inkallades och frågades huru gammal han var. Svarade sig vara över 20 år; På tillfrågantillstod sig att gömma av Olof och Mikael 25 Caroliner 6 mark 9 öre kopparmynt därav han skulle hava tolv Caroliner för sitt omak.
Alla avvistes så när som Lars Mikaelsson och Olof Persson då Olof frågades huru han kom till att taga penningar hos Lars Mikaelsson? Svarade att ej kelen satt uti låset i kistan, och därför tog han emedan Olof Eriksson bedit honom taga var han kom åt. Det Olof Eriksson sedan han inkallat var tillstod. Och på ytterligare tillfrågan bekände dessa gossar att de suttit i en häbbreglugg och akta på närPer Olofssons folk skulle gå utur gården och var de skulle lägga nyckeln. Frågades vad de tänkte göra med penningarna? Svarade att de tänkte gömma dem till dess de skulle bliva stora.
Föräldrarna inkallades och frågades om de visste utav en sådan handel som deras barn haft för sig? Svarade med gråtande tårar att de intet sådant visst förrän penningarna kommo tillbaka, då barnen efter en skarp examen och mycken hugg bekänt allt huru de boro sig åt. Klagandes mycket över dem som penningarna gömt; och bedjandes om skonsmål för sina barn. Varmed de alla togo avträde.
Penningarna sammanräknades som gossarna bekänt sig stulit bestigande till 132 daler 16 öre kopparmynt eller 41 daler 21 1/3 öre silvermynt. Nämnden tycktes dessa gossars gärning emedan de ännu intet fyllt sina år; Men de som gömt pliktar efter strafförordningen.
Resolution. Såsom Olof Persson, Olof och Mikael Erikssöner i Hornön tillstått och bekänt att de tillsammans stulit på åtskilliga gånger av Per Olofsson i Hornön och Lars Mikaelsson till 132 daler 16 öre kopparmynt eller 41 daler 21 1/3 öre silvermynt allt i reda penningar varav Per Persson i Burönemottagit och emot betingad genant gömt 20 daler 11 1/3 öre silvermynt; Nils Persson i Burön sammaledes 16 daler 7 öre silvermynt och Olof Persson med Olof och Mikael Erikssöner finnes vara övermagar[=omyndiga] som ännu intet nött och fyllt sina 15 år ändock de sådant oråd av vanart sig företagit,Per Olofsson och Lars Mikaelsson sitt åter bekommit; alltså prövar av rätten för skäligt att dessagossar till deras korrektion och varning samt andra till varnagel slås och straffas med ris för sockenstugudörren av föräldrarna; Men Per Persson och Nils Persson som dolt och höll med dessa gossar varigenom de äro i sin ondska styrkta plikta efter Kungl. Strafförordningen av år 1653 tredubbelt emotdet de av dem upptagit att gömma till sin nytta och fördel som gör för Per Persson 61 daler 3 öre silvermynt och för Nils Persson 48 daler 21 öre silvermynt hava de intet att böta med plikta med kroppen efter förberörde straffordning.
AGN1719,29/11,§33
Vid arvskifte 1696 sålt 2 1/4 seland till broder Lars Mikaelsson

Framställd 2024-08-23 med hjälp av Disgen version 2023.