Ansedel Olof Hersesson

1390?-

Född omkring 1390 i Bureå, Skellefteå, Västerbottens län, Sverige 1 .
Död.
Olof Hersesson
Född omkring 1390 i Bureå, Skellefteå, Västerbottens län, Sverige 1 .
Död.
F Herse .
Född omkring 1360 i Bureå, Skellefteå, Västerbottens län, Sverige 1 .
Död.

   
 
   
 
     
 
   
 

Levnadsbeskrivning

Född omkring 1390 i Bureå, Skellefteå, Västerbottens län, Sverige 1 .
Död.
ANTECKNING:
En ny viktig bureättling hittad!
december 25, 2014
Så här lagom till julhelgen kom en glädjande överraskning - ännu en bureättling blev idag verifierad via DNA! Och det är en mycket viktig ättlingalinje som nu visat sig bära på Buresläktens Y-kromosom.
Den testade personen är nämligen agnatisk ättling till Jon Jonsson i Bursiljum, Burträsk (ca 1669-1741). För denne Jon Jonsson har det hittills inte med säkerhet kunnat fastställas någon far eller farfar. Teorin har varit att han var son till Jon Nilsson i Bodbyn, Burträsk, vilken i sin tur var son till Nils Mosesson i Bodbyn, men denna släktkedja har inte gått att verifiera.
Nils Mosessons far Moses Nilsson i Bodbyn var enligt Johan Bure agnatisk ättling i 6:e led till Gamle Olof i Bureå:
1. Gamle Olof i Bureå
2. Anders Olofsson i Bureå
3. Jakob Andersson i Bureå
4. Moses Jakobsson i Bureå
5. Jakob Mosesson i Fällan, Lövånger
6. Nils Jakobsson i Bodbyn
7. Moses Nilsson i Bodbyn
8. Nils Mosesson i Bodbyn
9. Jon Nilsson i Bodbyn
10. Jon Jonsson i Bursiljum
Då testpersonen nu alltså visar sig bära på buresläktens ovanliga YDNA, innebär det att vi nu med säkerhet vet att släktkedjan Nils Mosesson-Jon Nilsson-Jon Jonsson stämmer!
Och inte nog med det. Det har även funnits osäkerheter längre bakåt i släktkedjan. I avskrifterna av Johan Bures släktbok står det nämligen skrivet om Nils Jakobsson att "Somblige säja han war oächta och icke - fadren". Men när Johan Bures originalsläktbok återfanns visade den att Johan Bure först skrivit denna anmärkning om Nils Jakobsson, men sedan strukit över texten. I avskrifterna av Johan Bures släktbok stod även skrivet om Jakob Mosesson "att han warit Moses äldsta och oächta son sade Moses Nilsson, hans sonason". Även här avviker avskrifterna från originalet. Johan Bure har i originalboken också skrivit ordet "oäkta" men man kan se att han sedan skrapat bort det inledande o:et. DNA visar nu att osäkerheterna som funnits i denna långa släktkedja kan läggas till handlingarna och att Jon Jonsson i Bursiljum verkligen var bureättling.
Det är alltid lika fascinerande när släktskap så långt tillbaka i historien kan styrkas med hjälp avDNA och dagens DNA-resultat var ett mycket viktigt fynd som verifierar denna tidigare osäkra ättlingalinje! Ättlingalinjen finns nu med i sammanställningen här.
ANTECKNING:
Första steget bakåt i Buresläkten
december 29, 2018
Buresläktens kända historia börjar i byn Bureå i slutet av 1300-talet, med den man som Johannes Bureus släktingar kallade ”Gamle Olof”, eller möjligen med Olofs far Herse i Bureå, som en släkting hade hört berättas om. Men var kom Buresläkten ifrån innan de dök upp i Bureå?
-
De tidigare släktled som i efterhand lades till i Johannes Bureus släkttavla, med bland annat den mytiske stormannen Fale Bure i Medelpad, har visat sig vara påhittade. Så frågan kvarstår – var kom Buresläktens anfäder ifrån?
-
Inga spår finns i de få skriftliga källor som finns bevarade och den närmaste DNA-släktingen till Buresläktens fädernelinje (i Västergötland) är inte släkt med Buresläkten närmare än för 2900 år sedan. Det har alltså inte funnits några ledtrådar bakåt. Förrän nu.
-
Testade ättlingar till en släktlinje från 1600-talets Obbola, Umeå socken, har visat sig bära på Buresläktens Y-kromosom. Släktlinjen, vars tidigast kände man är Johan Hansson i Obbola (född ca 1675),bär på samma mutationer som Buresläkten och tillhör därmed den så kallade haplogruppen G-Z30729/Z30278. Utifrån mutationer (så kallade SNPs) går det inte att se om denna släktlinje grenade ut sig före eller efter Gamle Olof i Bureå. Men Y-kromosomen innehåller även något som kallas STR-markörer, vilka kan användas för att ge mer detaljerad uppdelning i släktträdet än vanliga mutationer.
-
Tittar vi på dessa STR-markörer, visar det sig att Obbolalinjen har värdet 11 på STR- markören DYS 489. Vad säger det oss? Jo, på just denna markör har samtliga testade ättlingar till Gamle Olof värdet 12. Obbolalinjen är alltså inte ättlingar till Gamle Olof utan måste vara en gren före Gamle Olof.
-
Gör vi samma med den så kallade ”Falmarksgrenen” av Buresläkten, som verkar kunna utgå från en brortill Gamle Olof, så visar det sig att Obbolalinjen inte heller delar något av de STR-värden som är unika för den grenen. Obbolalinjen är alltså även tidigare än Falmarksgrenen.
-
Obbolalinjens plats i Buresläktens släktträd, baserat på YDNA-data. Streckade linjer är släktskap som visas av DNA, men där det inte finns några skriftliga källor.
Slutsatsen blir att Johan Hansson i Obbola tillhörde en släktgren som var äldre än ”Burarna” i 1300-talets Bureå. Hur släktskapen ser ut vet vi inte, eftersom det inte finns några bevarade skriftligakällor. Men detta pekar på att Buresläktens anfäder funnits i Västerbotten längre tillbaka än Herseoch Olof i Bureå. Det är det första steget bakåt i släktens historia som tagits sedan 1600-talets påhitt om härstamningen från en Fale Bure i Medelpad.
-
Nyligen upptäcktes via DNA en tidigare Burelinje i Piteåbygden, som inte heller tycks härstamma från någon av de kända grenarna av Buresläkten. Ett djupare DNA-test är nu beställt för denna släktlinje och kanske är även detta en tidigare Buregren, som kan kasta ytterligare ljus över släktens äldre ursprung. Spännande fortsättning följer!

Relationer och barn

Relation med N.N.
Anders Olofsson. rightarrow.png Född omkring 1410 i Bureå, Skellefteå, Västerbottens län, Sverige 1 .
Död.
Olof Olofsson. Född omkring 1420 i Bureå, Skellefteå, Västerbottens län, Sverige 2 .
Död.
Källor
  1. DNA
  2. DBr,Bure169

Framställd 2024-08-23 med hjälp av Disgen version 2023.